Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSAGV025
Archiefcategorie2.5 instellingen van onderwijs, wetenschap en cultuur
ArchieftitelArchief van De Gooische Schildersvereeniging te Laren
PlaatsLaren
Datering1935-1991
Omvang1.3 m
ArchiefdienstStreekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum
InventarisInventaris van het archief van de Gooische Schildersvereeniging te Laren

 •  Inleiding
  • De Gooische Schildersvereeniging, afkorting De Gooische, ontstond nadat een groep kunstenaars zich in 1935 afsplitsten van de Vereeniging voor Beeldende Kunsten Laren-Blaricum. Op 8 april van dat jaar werd in Hotel Hamdorff de officiële oprichting plaats. David Schulman was de eerste voorzitter van de vereniging.

   De vereniging exposeerde veelal het eigen werk bij Hotel Hamdorff, met jaarlijkse voorjaars-, zomer- en kersttentoonstellingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de tentoonstellingen door, maar namen minder kunstenaars deel dan gebruikelijk. Hierbuiten hebben er ook gelegenheidstentoonstellingen plaatsgevonden elders in Nederland.

   In 2005 werd de Gooische Schilders vereniging opgeheven en sloten de leden zich aan bij de Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum.

   In het archief is veel administratie aanwezig bevattende jaarverslagen, notulen en correspondentie. Ook zijn publicaties zoals catalogi, posters en affiches aanwezig. Veelal bestaat het archief uit stukken betreffende de organisatie van verschillende tentoonstellingen. Sommige stukken inzake tentoonstellingen zijn ook in de correspondentie te vinden, maar bevat veelal financiële informatie.

 •  Hele toegang