Naarden, 25 november 1999
De vereniging Keizer Otto is ontstaan uit de vereniging “Volksweerbaarheid”, waarvan zij eerst een onderafdeling was. Toen luidde de naam “Gymnastiek en Schermvereniging Keizer Otto”. De vereniging is opgericht op 25 september 1900 , er waren toen 17 heren lid.
De oprichtingsdatum geeft al aan, dat in het jaar tweeduizend een hele belangrijke gebeurtenis voor de vereniging zal plaatsvinden, namelijk het honderdjarig bestaan.
Op de jaarvergadering van 1998 is de aanzet gegeven voor de viering van dat 100-jarig bestaan; het moet een onvergetelijke jubileumviering worden.
Een van de vele plannetjes is het uitgeven van een jubileumboek en daarvoor zou er gespit moeten worden in het “archief” van de vereniging en in de vele stukken, die bij verschillende mensen, die nu of in het verleden bij Keizer Otto actief waren, nog aanwezig zijn. Voor dat karwei heb ik mezelf opgegeven. Als moeder van drie leden van Keizer Otto en als vrijwilliger bij het stadsarchief in Naarden, leek mij dat een voor mij geschikte bijdrage aan het jubileum. Nadat er overleg was geweest met de heer Dekema, archivaris van de gemeente Naarden, ben ik begonnen met het oud archief van de vereniging, dat al in het stadsarchief aanwezig was en de nieuwere en oude spullen, die van allerlei kanten waren aangedragen, uit te zoeken. De bedoeling was er een bruikbare plaatsinglijst van te maken en zo alles heel wat toegankelijker te maken. Als eerste kwam de familie v.d. Born met een heleboel dozen met krantenknipsels, soms heel oude papieren en een gigantisch plakboek met een groot deel van de geschiedenis van Keizer Otto erin. Ook van dit plakboek is de inhoud wat beter toegankelijk gemaakt door de inhoud per pagina te beschrijven.
Eerst is alles geschoond van nietjes, paperclips, plastic mapjes en andere zaken, die de papieren en foto’s nadelig kunnen beinvloeden en zijn dossiermappen vervangen door zuurvrije omslagen, zodat het vanaf nu op een verantwoorde wijze bewaard kan worden in de archiefkluis van het stadsarchief van de gemeente Naarden. Daarna is alles stuk voor stuk uitgezocht en beschreven, eerst met de hand en later in de computer, waardoor het nu mogelijk is om op inhoud, trefwoord, naam, jaartal etc. te zoeken.
En als je daarmee aan de slag gaat blijkt algauw dat de twee jaar die er nog zijn veel te snel voorbij gaan al zal het uiteindelijk best gaan lukken om het op orde te hebben op het moment dat de schrijvers van het jubileumboek het willen gaan gebruiken. Maar natuurlijk kan er nu door iedereen gemakkelijker in gezocht worden.
Josephine Moonen