Instructieve Kamermuziekconcerten Organisatie Naarden (IKON), ca.1960 - 1992 (2015)
1 Samenvatting van het archief;
Op 14 juli 1961 werd de Instructieve Kamermuziekconcerten Organisatie Naarden (IKON) opgericht. Het doel was uitvoerende kunstenaars in contact te brengen met ‘toehorende muziekliefhebbers’. In 1983 wijzigde de naam IKON in Stichting Stadhuisconcerten Naarden. Later beroemde musici die hier optraden waren onder meer Cora Canne Meyer, Theo Olof, Frans Brüggen, Elly Ameling, Daniël Wayenberg, Vera Beth, Cecile Marie Moerdijk, Henk van Ulsen, Jaap van Zweden, Han de Vries, Ronald Brautigam en Ton Koopman.
2 Geschiedenis van de archiefvormer:
Op 14 juli 1961 werd de Instructieve Kamermuziekconcerten Organisatie Naarden (IKON) opgericht op initiatief van toonkunstenaars. Het doel was uitvoerende kunstenaars in contact te brengen met ‘toehorende muziekliefhebbers’ om zo een band tussen publiek en toonkunstenaars tot stand te brengen. In de Burgerzaal van het voormalige stadhuis van Naarden werd vijf keer per jaar op vrijdagavond een kamermuziekavond georganiseerd voor leden en introducés. Voorafgaand aan het concert vond een gedachtewisseling plaats tussen het publiek en de kunstenaar, evenals in de pauze als na afloop. De bedoeling was dat niet uitvoerende kunstenaars ook aanwezig waren en zich mengden tussen het publiek. Na het eerste concert op vrijdag 29 september 1961 onder voorzitterschap van Anthon van der Horst werd er lovend geschreven in de regionale kranten. Voor fl. 15,- per jaar kon men lid worden en vijf concertavonden per jaar bezoeken. Anton van der Horst werd in 1965 opgevolgd door George van Renesse en later door Jurriaan Röntgen.
In januari 1966 werd het eerste lustrum gevierd. Dankzij donaties van leden van het Lustrumfonds en anderen kon toen in de kerk van Naarden een concert gegeven worden door het Nederlands Strijkkwartet. In 1970 vorderde de bekendheid van IKON dankzij affiches, persberichten en radio-opnames. De contributie werd verhoogd en er kwamen subsidies onder andere van het Nederlands Impresariaat. Er werd een lustrumcommissie ingesteld van tien leden die programma’s ontwikkelden. In maart 1971 werd het 10-jarig bestaan gevierd met een muzikale quiz na een concert van pianist George van Renesse.
In 1972 werd contributie verhoogd tot fl. 45,-. In 1973 bedankte ca. 20% van de leden voor het nieuwe seizoen. Een abonnement kostte in 1983 fl. 50,- en later fl. 55,- per persoon. In 1980 was er sprake van afname van de inkomsten in verband met vergrijzing van de abonnementhouders en toename van andere kamermuziekconcerten in ’t Gooi. Een van de subsidieverstrekkers, het Nederlandse Impresariaat, verhoogde de subsidie en adviseerde de avondconcerten te continueren en leden te werven via netwerken en VVV’s. De jaarcijfers van 1984 en 1985 toonden tekorten van ca. fl. 1500,-. De IKON begon met de organisatie van ‘bijzondere concerten’ met ongewone instrumentale bezettingen, onbekende muziek en jonge artiesten. Ook jonge bestuursleden werden aangetrokken voor het stimuleren van vernieuwende ideeën en netwerken.
In 1983 wijzigde de naam Instructieve Kamermuziekconcerten Organisatie Naarden in Stichting Stadhuisconcerten Naarden omdat er verwarring was met de gelijknamige Hilversumse omroepvereniging IKON. In 1990 werd een speciaal concert gegeven ter ere van de 100ste geboortedag van de Zwitserse componist Frank Martin (1890-1974) die vanaf 1946 zestien jaar in Naarden woonde. Later beroemde geworden musici die in die jaren optraden waren onder meer Cora Canne Meyer, Theo Olof, Frans Brüggen, Elly Ameling, Daniël Wayenberg, Vera Beth, Cecile Marie Moerdijk, Henk van Ulsen, Jaap van Zweden, Han de Vries, Ronald Brautigam en Ton Koopman.
3 Taal; Alle stukken zijn in het Nederlands geschreven.
4 Openbaarheid:
Openbaarheid: Het archief is grotendeels openbaar. Er kunnen persoonsgegevens in voor komen waarop een openbaarheidsbeperking rust.
5 Geschiedenis van de ordening en beschrijving.
Vrijwilliger H.H.J. van Zwet - de Savornin Lohman heeft het archief in 2019 bewerkt onder begeleiding van archiefmedewerker L. von Wolzogen Kühr. Er bestond een ordening in het archief per jaar, op alfabetische volgorde. Deze ordening is niet gehandhaafd. In het archief zijn affiches van 2004 tot 2015 van de Stadhuisconcerten Naarden opgenomen. In het archief ontbreken begrotingen, notulen en jaarverslagen.