De Stichting Gooisch Natuurreservaat (ook genaamd het Goois Natuurreservaat GNR) werd opgericht in 1932 op initiatief van de voorzitter Natuurmonumenten en van de commissaris van de koningin van de provincie van Noord-Holland, met de Gooise gemeenten en Amsterdam. De belangrijkste doelstelling van de stichting is het verkrijgen van de natuurgebieden in de streek ten einde deze ‘ten eeuwigen dage’ te behouden.
De belangrijkste gebieden werden in 1933 verworven van de oprichters die daarvoor bos en heide hadden gekocht van de Vereeniging van Stad en Lande van Gooiland, de erfgooiersorganisatie. Daarnaast kocht men bos van enkele particuliere grondeigenaren.
De stichting was oorspronkelijk gevestigd in Haarlem en is tegenwoordig gevestigd in Hilversum. Het bezit van het GNR omvat tegenwoordig 2.800 hectare.
Er is een algemeen en een dagelijks bestuur. Een rentmeester staat aan het hoofd van de organisatie en voert de directie. De stichting heeft personeel, zoals boswachters en andere terreinbeheerders, maar maakt ook veel gebruik van vrijwilligers.
Veel inkomsten worden verkregen van de (veelal Gooise) donateurs.
Tot behoud van de natuurgebieden ontwikkelt de stichting veel activiteiten: de aanleg van paddentunnels, de bouw van ecoducten, het uitzetten van koeien die vrijwel in het wild rondlopen en het beheer van een schaapskudde. Terreinbeheer, recreatie en educatie zijn hoofdpunten van het beleid.