Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSAGV330
Archiefcategorie2.5 instellingen van onderwijs, wetenschap en cultuur
ArchieftitelArchief van de Stichting Culturele Ontspanning voor Ouderen "Apollo" te Hilversum
PlaatsHilversum
Datering1961-2008
Omvang0.25 m
ArchiefdienstStreekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum
InventarisArchief van de Stichting Culturele Ontspanning voor Ouderen "Apollo" te Hilversum

 •  Institutionele geschiedenis
  • De Stichting Culturele Ontspanning voor Ouderen “Apollo” (hierna te noemen: C.O.O. Apollo) is ontstaan uit een aantal eerdere samenwerkingen die tot taak had het verzorgen van culturele bijeenkomsten voor ouderen in de gemeente Hilversum. Hieronder volgt een beknopte chronologie van de verschillende samenwerkingen.

   Nadat de Volksuniversiteit Hilversum in 1960 stopte met het organiseren van lezingen werd er een Culturele Ontspanningskring “Apollo” opgericht door de Stichting Nederlandse Federatie voor Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening afdeling Hilversum. Hiermee kwam meer en meer de hoofdtaak te liggen in het verzorgen van lezingen. In 1975 ging zij op in de Stichting Bejaardenwerk Hilversum die in 1974 opgericht was.

   Echter, in 1986 werden verschillende activiteiten daarvan afgestoten in verband met subsidie bezuinigingen en daardoor werd de C.O.O. Apollo als stichting opgericht die voortaan zelfstandig zou gaan werken.

   De doelstelling van “Apollo” was het verzorgen van culturele bijeenkomsten, voornamelijk door goed verzorgde lezingen door sprekers uit het hele land, voor ouderen in de gemeente Hilversum. Deze lezingen werden altijd op een middag gegeven en niet op een avond omdat de ouderen het late tijdstip niet als plezierig ervaarden. Vele jaren kregen zij subsidie van de gemeente Hilversum die gebruikt werd voor een bijdrage in de kosten van de zaalhuur.

   Wegens een tekort aan leden en gebrek aan nieuwe bestuursleden werd op 8 april 2008 de stichting opgeheven.

 •  Geschiedenis van het archief
  • Het archief werd door de laatste voorzitter, mevrouw Trudy Velthuizen, op 15 april 2015 geschonken aan het Streekarchief Gooi en Vechtstreek.

 •  Verantwoording van de inventarisatie
  • Tijdens de overdracht bestond het archief uit ‘drie ordners en twee plastic zakken’ en veel materiaal bleek bij de bewerking dubbel te zijn. Dubbele stukken zijn vernietigd, metalen zoals nietjes zijn verwijderd. Alle stukken zijn in zuurvrije materialen omgepakt.

 •  Aanwijzing voor de gebruiker
  • Het archief is volledig openbaar.
   De stukken zijn in goede dus toegankelijke staat.

   Het archief kan worden geciteerd als volgt:

   SAGV330. Inventaris van het archief van Stichting Culturele Ontspanning voor Ouderen “Apollo” te Hilversum.
   Of verkort: SAGV330, met daarbij de relevante inventarisnummers.

 •  Hele toegang