Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSAGV342
Archiefcategorie2.6 instellingen van sport, recreatie en evenementen
ArchieftitelArchief van de Rooms-Katholieke toneelvereniging Ars et Amicitia te Hilversum
PlaatsHilversum
Datering1925-1990
Omvang0.375 m
ArchiefdienstStreekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum
InventarisInventaris van het archief van de Rooms-Katholieke toneelvereniging Ars et Amicitia te Hilversum, 1925-1990.

 •  Inleiding
  • Het ontstaan van de rooms-katholieke toneelvereniging ARS (voluit Ars et Amicitia) begon op 15 januari 1925 toen twee r-k. toneelverenigingen (‘Vondel’ voor de heren en ‘Arti et Amicitiae’ voor de dames) samengingen.

   Dat was in die tijd vrij uniek. De ‘fusie’ werd op 15 februari 1925 gevierd met een gezellige feestavond. De repetities begonnen en al snel waren de eerste voorstellingen.Sinds het begin waren de repetities in het gebouw van de werkliedenvereniging Sint Joseph aan de Sint Annastraat en de voorstellingen in Hotel Jans of Hotel Gooiland. In de jaren 1970 verhuisde Ars naar theater Achterom al waar men voor het eerst een eigen onderkomen had. In 2011 verhuisde Ars nog naar een gebouw aan de Eemnesserweg, maar lang heeft het ARS daar niet gezeten. In 2015 viel voor het laatst het  doek voor de vereniging wegens een tekort aan leden.

   Het Streekarchief Gooi en Vechtstreek ontving het archief als schenking. Het archief bevat twee notulenboeken van de ledenvergaderingen over de periode1925-1951 en 10 albums uit 1950-1990. De albums geven een goede indruk van de levendige vereniging doormiddel van ingeplakte foto’s, recensies, programma’s en natuurlijk de ARS Flitsen, het verenigingsblad.

    

 •  Hele toegang