Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSAGV180
Archiefcategorie1.2.5 openbare orde en veiligheid, defensie
ArchieftitelArchief van de Luchtbeschermingsdienst Hilversum Vak II Wijk E
PlaatsHilversum
Datering1939-1945
Omvang0.12 m
ArchiefdienstStreekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum
InventarisInventaris van het archief van de Luchtbeschermingsdienst Hilversum Vak II Wijk E, 1939-1945

 •  Inleiding

  • Geschiedenis van de organisatie
   Vak II wijk E bestond uit drie blokken. Blok E omvatte de volgende straten: Koninginneweg (tot aan begin Schoolstraat), Graaf Florislaan, Sumatralaan (tot aan Javalaan), Lage Naarderweg, Naarderstraat, Honingstraat, Diepeweg, Melkpad, Noordse Bosje, ’s-Gravelandseweg (vanaf Kei tot aan Albertus Perkstraat), Hoge Naarderweg, Oude Enghweg, Ministerpark, Ministerlaan, Gerardus Gullaan en Tesselschadelaan.

   In het begin (vanaf november/december 1939) werd de zelfbeschermingsorganisatie van dit gebied wijk II, blok E genoemd met als blokleider de heer I.J. Olman. Secretaris was de heer L.P.H. v.d.Berg. In februari 1940 vertrok Olman waarna er een nieuwe blokcommissie werd gevormd met drie personen waaronder de heer V..d. Berg die tevens secretaris bleef. Begin 1941 werd de zelfbeschermingsorganisatie gereorganiseerd. Het voormalige blok II E werd nu Vak II wijk E, met daarbinnen drie blokken. De grenzen bleven hetzelfde. V.d. Berg werd wijkhoofd en bleef dat tot november 1943. Zijn opvolger was de heer N.O. Veenstra. De vakcommandant was de heer Joh. Schwantje.

   De zelfbeschermingsorganisatie werd opgeheven na de Bevrijding. Wel werd nog medewerking verleend aan nood- en hulpacties kort na de oorlog.


   Geschiedenis van het archiefbeheer en verantwoording van de inventarisatie
   Het archief is in augustus 1993 geschonken door mevrouw Kortlang en was onderdeel van het archief Veenstra, die vanaf november 1943 tot de opheffing in 1945 wijkhoofd was.

   Bij aanvang van de inventarisatie was het archief verpakt in een aantal omslagen.Het archief was niet geordend. Het archief is verpakt in zuurvrij materiaal en ontdaan van metaal. De stukken zijn chronologisch geordend. Er is ook een register aangetroffen, echter alleen over 1939 en een deel van 1940. De ongedateerde stukken zijn in een apart dossier gearchiveerd. Deze stukken betreffen voornamelijk instructies, registratie van schuilplaatsen, lijsten van pompinstallaties en adreslijsten. Ook zit hier een kaart in waarop het gebied van Vak II Wijk E staat aangegeven.


   Aanwijzingen voor de gebruiker
   Het archief is volledig openbaar.

    

   De stukken zijn in goede, dus toegankelijke staat.

   Het archief kan worden geciteerd als volgt:

   SAGV180 Archief van de Luchtbeschermingsdienst Hilversum Wijk II, Blok E, later Vak II, Wijk E, 1939-1945
   Of verkort: SAGV180, met daarbij relevante inventarisnummers.

 •  Hele toegang