Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSAGV363
Archiefcategorie2.9.2 families
ArchieftitelArchief familie Renou
PlaatsHilversum
Datering1735-2011
Omvang4 m
ArchiefdienstStreekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum
InventarisInventaris van het archief van de familie Renou

 •  Institutionele geschiedenis
  • Familiearchief Renou

   Het familiearchief Renou beslaat voornamelijk de 19e en 20e eeuw en bevat informatie over verschillende verwanten. Het wapen van de familie is een horloge, zeer toepasselijk daar horlogemakerij een grote rol speelde in hun verleden. Frans W. Renou zocht veel uit over de familie en haar verleden gedurende zijn leven, ook in de oorlogsjaren bleef hij op zoek gaan naar informatie over zijn voorouders en naaste verwanten. Afgezien van Renou, zijn Campen, Sollmann en Schaaf veelvoorkomende namen in dit archief.

   De familie was voornamelijk woonachtig in de buurt van Hilversum, maar een deel ervan maakte ook een uitstap naar Canada. Brieven betreffende eventuele emigratie kunnen belanghebbende ook een idee geven van het proces wat voorafging aan een dergelijke stap naar het buitenland. Ansichtkaarten uit verschillende streken duiden ook op (tijdelijke) verplaatsing van andere familieleden en hun naasten. Hierdoor kan de mogelijkheid tot verplaatsing en de frequentie ervan ook bekeken worden.

   Daarnaast verschaft het archief kennis van het dagelijks leven in Hilversum en omstreken. Opvallend is een schetsboek waarin schetsen van Hilversum aan het begin van de 20e eeuw gemaakt zijn. Bovendien bevat het archief poesiealbums van verschillende familieleden, fotoalbums, opschrijfboeken en stukken betreffende diverse feestelijke gelegenheden. Daarmede biedt het een inkijk in typisch Nederlandse vieringen, inzichtelijk gemaakt door Sinterklaasgedichtjes en liederen geschreven voor verjaardagen en bruiloften.

   In dit archief wordt een diversiteit aan beroepen teruggevonden. Van horlogemakers tot juffrouwen in het basisonderwijs en van schutters tot oprichters van een eigen zaak. De vrouwen in het archief zijn ook interessant, er is een mate van zelfstandigheid te vinden die niet typerend is voor de tijd. Een voorbeeld hiervan is een onderwijzeres die haar leven lang ongehuwd bleef en veel deed voor haar omgeving. De correspondentie tussen haar en een andere onderwijzer geeft inzicht in genderverhouding aan het begin van de 20e eeuw.

   Al met al leent het familiearchief Renou zich uitstekend voor degene die geïnteresseerd zijn in genealogisch onderzoek en voor degene die meer willen weten over het dagelijks leven in Hilversum en omstreken.

 •  Geschiedenis van het archief
  •  Verantwoording van de inventarisatie
   • Het archief is door het bedrijf Doc Factory in 2021 en 2022 geinventariseerd.

    Uit het archief is niets vervreemd of vernietigd. De bestaande ordening is gehandhaafd.

  •  Aanwijzing voor de gebruiker
   • Het archief is volledig openbaar. De stukken zijn in goede dus toegankelijke staat

  •  Hele toegang