Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSSAN177
Archiefcategorie2.6 instellingen van sport, recreatie en evenementen
ArchieftitelRugby Club 't Gooi
PlaatsNaarden
Datering1933-2013
Omvang3.5 m
Statusinventaris
Overige opmerkingenOpgericht op 14 januari 1933. Het sportterein is gelegen aan de Amersfoortsestraatweg te Naarden.
Het archief is niet volledig, binnen de inventarisnummers kunnen jaartallen ontbreken.
ArchiefdienstGemeentearchief Gooise Meren en Huizen
InventarisInventaris. Archief Rugby Club 't Gooi, 1933-2013.

 •  Archief van Rugby Club ´t Gooi, 1933 – 2008 (2013)
  • Nummer van het archief:

   SSAN177

   Archiefbewaarplaats:

   Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen

   Inleiding

   Op 14 januari 1933 werd de Drafna Sport Club opgericht. Doel: het spelen van rugby. Ongeveer een jaar na de oprichting werd de naam gewijzigd in Gooische Rugby Club, toen de fusie met de toenmalige Hilversumsche Rugby Club plaatsvond. Later kreeg de club de huidige naam: Rugby Club ´t Gooi. RC ´t Gooi hoort bij de oudste vijf rugbyclubs van Nederland en ziet dat als een van de aantrekkelijke punten van de club. De eerste jaren van haar bestaan was RC ´t Gooi gevestigd in Bussum. In 1954 splitsten de Hilversumse leden van de vereniging zich af en stichtten Rugby Club Hilversum, die sindsdien 19 keer landskampioen is geworden. In 1957 verhuisde RC ´t Gooi naar Naarden, waar ze nog steeds gevestigd is.

   De afgelopen circa 20 jaar heeft de vereniging gespeeld in de hoogste klasse en serieus meegestreden om het landskampioenschap. Op het moment van schrijven – augustus 2018 – is RC ´t Gooi landskampioen, nadat de club dat ook al in 2009, 2013 en (waarschijnlijk) 1953 al was. De club is een van de hofleveranciers van spelers aan de nationale teams.

   De vereniging heeft circa 400 leden, die rugby spelen in  vier seniorenteams en in diverse jeugdteams. In alle jeugdcategorieën heeft de club minstens één team. RC ´t Gooi is daarmee een van de grootste rugbyclubs van Nederland.

   In dit archief zijn papieren archiefstukken van RC ´t Gooi te vinden. De oudste stukken zijn van rond 1940; over de periode 1933-1940 is nagenoeg niets bewaard gebleven. De jongste stukken zijn van rond 2008, met enkele recentere stukken als uitzonderingen. De taal van het archief is Nederlands. De geschiedenis van het archief is niet helemaal duidelijk. Sinds begin jaren ´80 bevond het archief zich op de zolder van het (toen nog) nieuwe clubhuis, daarvóór waarschijnlijk vooral thuis bij de bestuursleden. In de loop van de tijd zijn oud-leden en oudere leden incidenteel gestimuleerd om hun archiefstukken aan de club te schenken. Het archief is niet volledig.

   Zo´n 10 tot 15 jaar geleden heeft het erelid Herman Nijhuis veel werk verricht om het archief systematisch en overzichtelijk op te slaan, maar in de jaren daarna is hieraan geen vervolg gegeven. Niettemin was de hand van Nijhuis nog steeds in het archief te herkennen, toen in juni 2018 werd gestart met het bewerken van het archief voor de overdracht van het beheer naar het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.

   De bewerking is uitgevoerd door 15 vrijwilligers uit de Club van 100 van RC ´t Gooi, in de maanden juni, juli en augustus 2018, begeleid door het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen. Bij de bewerking is zo veel mogelijk de oorspronkelijke ordening van het materiaal gevolgd.

   Naarden, augustus 2018

 •  Hele toegang