Geschiedenis
De Algemene Vrouwenvereeniging ‘Tesselschade-Arbeid Adelt’ (TAA) is de oudste vrouwenvereniging van Nederland. De oorsprong van de vereniging bevindt zich in 1870 tijdens de Frans-Duitse Oorlog, toen handwerk werd verkocht door Nederlandse vrouwen ten behoeve van het Rode Kruis. Op 17 oktober 1871 werd de vereniging opgericht door Betsy Perk (1833-1906) om vrouwen de kans te geven zelf geld te verdienen. De vereniging splitste zich in 1872 op in Arbeid Adelt en Tesselschade, waarbij de laatstgenoemde de namen van de vrouwen bij het handwerk wegliet, zodat ze anoniem mee konden doen. Na de Tweede Wereldoorlog (1953) zijn beider afdelingen weer samengevoegd.
Het doel van de vereniging is het helpen van vrouwen om financieel en economisch onafhankelijk te zijn. Dit doen zij door de verkoop van handwerk tijdens Bazaars en in TAA-winkels en door het verlenen van financiële steun. Daarnaast zijn het Zegers Veeckensfonds en het Betsy Perk Opleidingsfonds een onderdeel van de vereniging. De eerstgenoemde verleent financiële steun aan vrouwen in mindere omstandigheden en de laatstgenoemde werkt mee aan het vergoeden van opleidingen.
De vereniging is sinds de oprichting enorm gegroeid en kent verschillende afdelingen. In 2007 fuseerde de afdeling Baarn-Hilversum met afdeling Het Gooi. Na een steeds meer terugdringend ledenaantal is deze afdeling in 2020 opgeheven.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is beheerd door de verschillende afdelingen van de verenigingen. Het was tot het faillissement in beheer van Mw. E. Dijckmeester-Coenraad, voormalig secretaris van TAA. Zij heeft het archief in juni 2021 geschonken aan Gemeentearchief Gooise eren en Huizen.
Het archief was bij schenking al voorzien van een plaatsingslijst en grotendeels ontdaan van dubbelen.
Inhoud en structuur van het archief
Dit archief bestaat uit de neerslag van de activiteiten van de afdelingen Baarn-Hilversum, Het Gooi en Laren van TAA. Het omvat de periode 1890-2020.
Selectie en vernietiging
Voor bewerking had het archief een omvang van ongeveer 1 m¹. Na bewerking is de omvang 36 inventarisnummers en 0,7 m¹.
Verantwoording van de bewerking
De bewerking is uitgevoerd door DOCFactory in 2021.
Alle bescheiden zijn omgepakt in zuurvrije mappen en alle plastic en ijzeren bestanddelen zijn verwijderd. Alle dossiers zijn voorzien van een inventarisnummer en geplaatst in dozen.
Zoals afgesproken is de plaatsingslijst van de archiefvormer grotendeels aangehouden, en zijn de stukken geschoond en opnieuw beschreven. De notulen betreffen verschillende archiefvormers: Arbeid Adelt afdeling Baarn/Hilversum, Tesselschade Arbeid Adelt afdeling het Gooi en Tesselschade Arbeid Adelt afdeling Laren. Deze zijn allemaal in ditzelfde verenigingsarchief opgenomen. Aan de hand van de rubrieksnamen wordt duidelijk door wie de notulen zijn gevormd en de jaartallen geven (hoogstwaarschijnlijk) aan wanneer er fusies tussen de afdelingen hebben plaatsgevonden.
Bij een aantal stukken is geen afdeling genoemd omdat deze ofwel niet zeker is, of omdat het nummer stukken van meerdere afdelingen bevat.