Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSSAN199
Archiefcategorie2.3 vak- en standsorganisaties en –fondsen
ArchieftitelBussumse Onderlinge Tuinbouwvereniging
PlaatsBussum
Datering1908-1966
Omvang0.25 m
Overige opmerkingenOpgericht in 1908.
ArchiefdienstGemeentearchief Gooise Meren en Huizen
InventarisBussumse Onderlinge Tuinbouwvereniging

 •  Inleiding Bussumse Onderlinge Tuinbouwvereniging, 1908-1966
  • Geschiedenis

   De Bussumse Onderlinge Tuinbouwvereniging werd opgericht op 10 december 1908. Door de jaren heen verzorgde de vereniging de beplanting voor verschillende activiteiten en panden rondom Bussum. Voor leden werden verschillende ledenavonden georganiseerd in café ‘De Harmonie’ te Bussum. Er werden excursies georganiseerd naar verschillende kwekerijen en locaties waar zich bijzondere bloemen bevonden. Daarnaast werden er filmavonden gehouden. De vereniging was verantwoordelijk voor het organiseren van een bloemententoonstelling in 1948 en heeft meegedaan aan de ‘Buwito’ (Bussumse Winkeliers Tentoonstelling) in 1956. Met de Nederlandse Dahlia Vereniging bestond een samenwerkingsverband.

   Vanaf de jaren 50 ging het minder met de vereniging. Zo kregen zij het in 1956 niet voor elkaar een zelfstandige tentoonstelling op te zetten. Daarnaast ging vanaf dit moment het ledenaantal achteruit en stopten de reguliere bestuursvergaderingen.

   Geschiedenis van het archiefbeheer

   Het archief is binnen de periode beheerd door de Bussumse Tuinbouwvereniging zelf. In 2021 is het geschonken aan Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen door Mw. Guusje Hent van de Historische Kring Bussum.

   Het archief is bij binnenkomst op een eenvoudige manier geïnventariseerd en voorzien van een voorlopige nummering.

   Inhoud en structuur van het archief

   Dit archief bestaat uit de neerslag van de activiteiten van de Bussumse Onderlinge Tuinbouwvereniging. Het archief omvat de periode 1908-1966.

   Selectie en vernietiging

   Voor bewerking had het archief een omvang van ongeveer 0,5 m¹. Na bewerking is de omvang 0,25 m¹.

   Verantwoording van de bewerking

   De bewerking is uitgevoerd door DOCFactory in 2021.

   Alle stukken zijn omgepakt in zuurvrije mappen en alle plastic en ijzeren bestanddelen zijn verwijderd. De dossiers zijn voorzien van een inventarisnummer en geplaatst in dozen.

   De in- en uitschrijvingen van leden zijn bewaard omdat deze een compleet beeld geeft van de leden gedurende de actieve periode van de vereniging dat het archief voornamelijk omhelst (vanaf 1940). De ledenlijst uit 1908 was hiervoor niet voldoende.

 •  Hele toegang