Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSSAN205
Archiefcategorie2.1 instellingen van economische aard
ArchieftitelA.G. Bos, (namens het Nederlands Beheersinstituut) beheerder financiën enkele Duitse inwoners van Bussum
PlaatsBussum
Datering(1913) 1945-1948
Omvang0.125 m
StatusPlaatsingslijst
Overige opmerkingenHet hoofdbestanddeel van dit kleine archiefje vormt de administratie van de heer Andries Gerhardus Bos (1889-1964) als beheerder van de financiën van drie inwoners van Bussum in het kader van het naoorlogse beheer (namens het Nederlands Beheersinstituut) van vijandelijk geachte vermogens.
InventarisA.G. Bos als beheerder namens het Nederlands Beheersinstituut te Bussum

  •  Inleiding
    • Archieftitel: A.G. Bos, beheerder Nederlands Beheersinstituut

      Plaats: Bussum

      Datering: 1913-1948

      Omvang: 0.0125

      Openbaarheid: Openbaar

       

      1 Samenvatting van de inhoud:

      Het hoofdbestanddeel van dit kleine archiefje vormt de administratie van de heer Andries Gerhardus Bos (1889-1964) als beheerder van de financiën van drie inwoners van Bussum in het kader van het naoorlogse beheer (namens het Nederlands Beheersinstituut) van vijandelijk geachte vermogens.

      Naast het hoofdbestanddeel bevinden zich in dit archief nog persoonlijke stukken alsmede enige andere stukken waarvan de relatie met het hoofdbestanddeel of de persoon A.G. Bos niet duidelijk is.

      Vertegenwoordiging Hilversum / plaatselijke vertegenwoordiging te Bussum.

       

      2 Taal; Het grotendeel van de stukken is in het Nederlands, en een aantal brieven is in het Frans geschreven.

       

      3 Geschiedenis van de archiefvormer:

      A. G. Bos was ten tijde van zijn beheerschap directeur van het bijkantoor van de Rotterdamsche Bankvereeniging te Amsterdam en woonachtig in Bussum. Door het Nederlandse Beheersinstituut (NBI) werd hij benoemd tot financieel beheerder van de vermogens van drie personen die allen in Bussum woonden. Dit beheerschap werd hem verleend op 3 november 1945 en eindigde m.b.t. de heer W.H. Schick (1883-1969) op 4 oktober 1947 en m.b.t. R.W.A. Buhr (geb. 1915) op 20 oktober 1947 doordat het NBI zelf het beheer van deze vermogens aan zich trok wegens ‘eenvoud van vijandelijk vermogen’. Het beheer van het vermogen van de heer J.C. Struf (1860-1952) eindigde op 21 oktober 1947 wegens de uitkomst van een onderzoek dat deze reeds in 1889 de Duitse nationaliteit verloren had (op de gezinskaart is zijn naam veranderd van Johann Carl Struff in Johannes Carolus Struf).

       

      4 Geschiedenis van het archief:

      Het Stadsarchief Amsterdam heeft dit archief overgedragen aan het Gemeentearchief. Het werd aangetroffen in de aanvulling die zij ontvingen op het archief van de Nederlandse Lutherse Jeugdbond. Hoe dit daarin terecht was gekomen, is niet duidelijk, het is wel zo dat de kinderen van de heer A.G. Bos bij de Lutherse kerk waren ingeschreven.

       

      5 Geschiedenis van de ordening en beschrijving:

      Vrijwilliger A. Habets heeft het archief in 2022 bewerkt. Er bestond geen ordening in het archief.

       

       

  •  Hele toegang