Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSAGV421
Archiefcategorie
ArchieftitelArchief van Hendrik Coenraad Johan Schaap
Datering1921-2003
InventarisArchief van Hendrik Coenraad Johan Schaap

 •  Geschiedenis van het archief van meneer Schaap
  • Onze vader, H.C.J. Schaap (roepnaam Henk en geboren 24 juni 1917) werkte in de Tweede Wereldoorlog bij de Hilversumse Distributiedienst. Deze dienst was gevestigd in een pand aan de Oude Enghweg. Samen met een aantal collega’s hadden ze een sterkte onderlinge band die tot ver na de oorlog bleef bestaan. Zoals bekend waren voedsel en andere zaken in de oorlog schaars en kregen de inwoners daarom bonnen, die ze de voor de nodige levensbehoeften konden inwisselen. 

   Vader woonde in die tijd bij zijn ouders aan de Oude Amersfoortseweg 94. Aan de overkant (waarschijnlijk was dat op nummer 111) woonde mevrouw (familie?) Suchard. Vader wist dat bij hen op zolder onderduikers (joden) woonden. Omdat die mensen daar niet geregistreerd stonden, kwamen die niet voor (voedsel-)bonnen in aanmerking en “regelden” de mensen van de distributiedienst extra bonnen voor die adressen. De saamhorigheid van de mensen van de distributiedienst was groot, totdat er plotseling een inval van de Duitsers plaatvond, waarop alle dienstdoende medewerkers werden gearresteerd. Onze vader werd op transport gesteld naar de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam. Daar heeft hij een aantal weken verbleven, waarop hij werd vervoerd naar de Scheveningse strafgevangenis, oftewel het “Oranjehotel”. Voor het vervoer daarheen werd door de Duitsers een tram gevorderd (de passagiers moesten uitstappen en plaats maken voor de gevangenen). Er werd gezegd: “Wenn Sie laufen gehen, wird geschossen und es wird mit scharf geschossen!”, een waarschuwing die mijn vader tot zijn dood met zich meedroeg.

   Na zo’n 5 angstige weken in het Oranjehotel werden vader en zijn metgezellen vrijgelaten, waarschijnlijk “wegens gebrek aan bewijs”….

   Zoals eerder vermeld hebben vader en zijn compagnons van de distributiedienst nog tot hoge leeftijd contact gehouden. Zo hebben zij gezamenlijk een bankje (met herdenkingsplaatje) geschonken aan het Verzetsmuseum in Overloon (had te maken met de woonplaats van de initiatiefnemer, Tom Lammers).

   N.B. Deze tekst is door de zoon van meneer Schaap aangeleverd na de inventarisatie van diens archief.

 •  Hele toegang