De afdeling bouwkunde maakte onderdeel uit van de dienst Publieke Werken tot 1982 en vanaf 1982 van de dienst Ruimtelijke ordening,verkeer en milieu. Uit een organisatieschema van 1956 blijkt dat de afdeling toen al bestond. In 1982 nam het college een principebesluit tot het omvormen van de afdeling bouwkunde tot een bouwkundige adviesdiscipline. Deze adviesdiscipline die bestond uit twee medewerkers werd ondergebracht in de dienst Ruimtelijke ordening, verkeer en milieu (SAGV168.11, inv.nr. 297). Uit een organisatieschema van 1987 blijkt dat bouwkunde, bestaande uit slechts 2 medewerkers, direct onder de dienst Ruimtelijke ordening, verkeer en milieu viel (SAGV168.11, inv.nr. 256).
In het Rapport informatieverschaffing werkzaamheden afdeling bouwkunde van de dienst publieke werken d.d. 22 november 1978 van W.H.M.Jongmans (SAGV168.1, inv.nr. 2035) worden de werkzaamheden van de afdeling opgesomd:
1. algemene advisering. Informatieverschaffing aan de raad, college, diensten en afdelingen van de gemeente Hilversum in die fasen dat nog niet aan concrete voorbereiding van bouwprojecten is begonnen. Om een verantwoord advies te kunnen uitbrengen zullen veelal schetsen en kostenramingen worden gemaakt. Ook moet overleg plaatsvinden met verschillende afdelingen en diensten over de haalbaarheid van gevraagde projecten met het oog op bestemmingsplannen etc. Daarnaast brengt de afdeling bouwkunde advies uit ten behoeve van het investeringsprogramma alsmede heeft zij een adviserende taak met betrekking tot noodzakelijke nieuwbouw,verbouw of uitbreiding van de gemeentelijke gebouwen en scholen.
2. voorbereiding van bouwprojecten. Voorlopig ontwerp (opstellen van of meewerken aan het programma van eisen, onderzoek van het beschikbare terrein (o.a. rooilijnen,bebouwingsvoorschriften, grondonderzoek enz.), maken van schetstekeningen,opstellen van een zeer globale kostenraming), het definitief ontwerp (uitwerken van schetstekeningen nodig voor het maken van bestektekeningen, het ontwerpen en berekenen van beton- en staalconstructies en intern en extern overleg met de betrokken instanties), bestektekeningen, het bestek, de definitieve begroting, informatie en advies over aanbesteding en gunning, uitwerking van werktekeningen.
3. technische, financiële en coördinerende begeleiding tijdens de bouw.