Archief Gooi en Vechtstreek

Bijenstand 1 Laren - Bep (G.L.) De Boer - 16/2/1944

Bijenstand 1 Laren - Bep (G.L.) De Boer - 16/2/1944

Aan de muur naast de voordeur van Bijenmeent 1 is een plaquette aangebracht met daarop de volgende hartverscheurende tekst:

Tijdens de Duitse bezetting en Jodenvervolging verborg

mevrouw Annie Bartels – Striethorst in dit huis

het echtpaar Kattenburg

het echtpaar Schöndorff

de heer Weinberg

Op 16-02-1944 werden allen behalve Mw. Schöndorff

opgepakt en weggevoerd.

Slechts de heer Weinberg keerde na de oorlog terug.

 Het verdriet hier achter is niet te bevatten. Vanuit dit huis voerde Jan Bartels, als één van de eersten, zijn verzetsacties tegen de Duitse bezetter. Hij werd hier op 26 september 1941 gearresteerd en keerde nooit terug uit gevangenschap.

Zijn echtgenote, Annie Bartels-Striethorst verborg in dit huis tegen de Jodenvervolging,  het echtpaar Kattenburg, Kurt Schöndorff en Ella Schöndorff-Meijer en Edgar Weinberg.

De voordeur van Bijenmeent 1.

Alles ging rustig zijn gang. Men deed van alles om bezig te kunnen zijn tot dat op een dag, de 16e februari 1944 de Duitse Sicherheitspolizei voor de deur stond, gestuurd door landverraders. Alle onderduikers werden ingerekend. Eerst moesten ze naar het politiebureau lopen en daarna werden ze met een taxi naar het hoofdkwartier van de Gestapo in Amsterdam gebracht. Van alle mensen in de taxi is er slechts één levend teruggekomen. Ella Schöndorff wist te ontsnappen.

Mevrouw Bartels stierf in Ravensbruck, de familie Kattenburg en de familie Schöndorff in Auschwitz.

De heer Weinberg overleefde het concentratiekamp en kwam na de oorlog terug. Hij vond Ella Schöndorff nog in leven. Zij trouwden en gingen in een villa aan de Drift wonen.  Later verhuisden zij naar Luxemburg en kregen daar een zoon.

Deze zoon, Steven Weinberg hield in 2018 nog een lezing over zijn leven aan de Drift in de Lindenhoeve.

Later, na die verraderlijke inval, waren op dit adres een illegale radiozender en een wapendepot gevestigd. De dochter des huizes, Els Bartels, vocht samen met de knokploeg “Nijmegen” tegen de vijand.

Bron: Kwartaalbericht Hist.kring Laren 2011/1 – nr.115.

          

Auteur:Bep (G.L.) De Boer
Trefwoorden:Huizen en straten, Tweede wereldoorlog
Periode:16/2/1944
Locatie:Bijenstand 1 Laren
Thema:Thema: Huizen en straten

Locatie op kaart