Archief Gooi en Vechtstreek

Boerderij De Pol - Bep (G.L.) De Boer - 1894

Boerderij De Pol - Bep (G.L.) De Boer - 1894

Op de hoek van de Naarderstraat en de Drift zien we het pand Naarderstraat 23. Daar is nu de laagdrempelige kunsthandel “House of Art” in gevestigd. Hiervoor waren er hele andere zaken in gevestigd. De zaak die we het best zullen herinneren is de muziekhandel van Schoemaker. Maar heel ver hiervoor stond op deze plaats de boerderij De Pol van Jan Zwanikken, de zoon van Krelissie de melkster. Jan woonde en werkte hier met zijn vrouw Gerritje Knuvers. Gerritje was een dochter van de boswachter van het Spanderswoud. Jan werkte in Naarden bij Jurrissen aan de Amersfoortsestraatweg, even voorbij hotel Jan Tabak. Daar liep hij iedere dag naar toe op zijn klompjes. Hij werkte daar bij de boerderij van Jurrissen die daar ook een kwekerij had. In 1905 kreeg Jan een fiets en kon hij naar zijn werk fietsen.

In de boerderij De Pol werden al hun kinderen geboren. Mina in 1894, Jan in 1895, Cees in 1897, Marie in 1899, Henk in 1901, Alie in 1902, Tinus in 1904, Riek in 1906 en Joh in 1908.

Deze kinderen zorgden ook weer voor nageslacht en kregen bij elkaar 70 kinderen.

Zoon Jan werd al vroeg aan het werk gezet. Hij ging petroleum venten. Hij ging er op uit met een handkarretje, later een wat groter handkar en weer later een vierwielige wagen waarmee hij zelfs in Eemnes kon gaan venten. Zijn klanten noemden hen “Jan Pieterolie”.

Zoon Joh kwam voor de K.V.P. (Katholieke Volks Partij) in de Tweede kamer.

Boerderij De Pol was eigenlijk een onbewoonbaar verklaarde woning. Na de geboorte van Joh in 1908 is de familie er uit getrokken en gingen ze wonen aan het Zevenend in een boerderij die stond op de plek waar nu boekhandel Bruna is. Vlak daarna is boerderij De Pol afgebroken en kwam hier het winkelpand er voor in de plaats met de naam in de gevel DE POL.

Bronnen: Laarder Courant De Bel, Mw. J. de Ruiter-Zwanikken         

Auteur:Bep (G.L.) De Boer
Trefwoorden:Huizen en straten
Periode:1894-1908
Locatie:Naarderstraat 23 Laren
Thema:Thema: Huizen en straten

Locatie op kaart