Archief Gooi en Vechtstreek

Brand in de boerderij - Bep (G.L.) De Boer - 5/1/1932

Brand in de boerderij - Bep (G.L.) De Boer - 5/1/1932

Al geruime tijd was de Larense bevolking niet meer opgeschrikt door een grote brand. De brandweer beschikte toen over een nieuw alarmsysteem en alleen zij en de politie kregen de melding binnen. Daarvóór liep het hele dorp uit als de brandklok werd geluid. Dat nam niet weg dat de felle uitslaande brand op dinsdagavond 5 januari 1932 toch ook veel Laarders op de been bracht.

De zogenaamde Modelboerderij op de hoek van de Sint Janstraat en de Hilversumseweg stond in lichter laaie. (Komend vanaf het dorp via St.Janstraat het laatste huis links op de hoek).

De politie had handen vol werk om de wegen af te zetten en het verkeer te regelen. De brand werd ontdekt door enkele voorbijgangers. Die zagen vlammen uit het rieten dak van het woongedeelte komen. Zodoende gingen zij direct naar de dichtstbijzijnde villa “Herdershoeve” (Is afgebroken, hier is nu een woonwijkontstaan met de naam Herdershoeve) waar wethouder W. Drukker woonde. Zij vertelden hem van de brand en op zijn beurt belde de heer Drukker de politie en deze gaf het weer door aan de brandweer.

Ondertussen loeiden de vlammen uit het dak. Al snel was de motorspuit ter plaatse als ook de vele spuitgasten die per fiets arriveerden.

Ook de burgemeester, Jhr. H.L.M. van Nispen van Sevenaer en de directeur van gemeentewerken, de heer P.B.J. Schiloo, waren ook aanwezig.

Met vereende krachten probeerde de politie door herhaaldelijk op de deur te kloppen om de bewoners te waarschuwen. Toen daar niet op werd gereageerd werd de deur geforceerd. Toen zij naar binnen gingen troffen zij niemand aan. Geen van de bewoners waren thuis.

De familie Majoor en een alleenstaande vrouw, waren afwezig.

Inmiddels had de brandweer met spoed drie slangen op de motorbrandspuit gekoppeld en één direct op de waterleiding. Ze werd na ongeveer een kwartier de brand met vier stralen aangepakt, terwijl een harde wind het vuur steeds meer aanwakkerde.

Grote rookpluimen stegen op, een vuurzee van vonken daalde neer o.a. op het dak van de villa van mevrouw L. Warmolts-Smit aan de Hilversumseweg. Echter zonder direct gevaar omdat het dak met pannen was gedekt.

Het dak van de modelboerderij vormde één geheel met dat van het woongedeelte. Het leek er al snel op dat het hele gebouw een prooi van de vlammen zou worden. Het was een hele opluchting toen men ontdekte dat er geen vee op stal stond. Bovendien lukte het de brandweer om de brand te beperken tot het woonhuis, waarvan de bovenverdieping geheel uitbrandde. Beneden kreeg de woning enorme waterschade.

Rond half elf in de avond was men de brand meester het geen een compliment opleverde voor de Larense brandweer van de brandweercommandant van Bussum die tussen de omstanders had toegekeken om te zien hoe ze in Laren een brand blusten. Ze hadden goed werk verricht.

De familie Majoor was tijdens de brand bij kennissen in Laren op bezoek. Daar vernamen zij dat hun woning in de brand stond.

De alleenstaande inwonende vrouw was op reis en zou de volgende week weer thuiskomen.

Omdat ze niet in hun huis terecht konden heeft de familie Majoor de eerste nacht doorgebracht in het Stations hotel (Nu Chineesrestaurant Golden River).

De oorzaak van de brand was onbekend. Waarschijnlijk door vonken uit de schoorsteen omdat de brand op de bovenverdieping was begonnen.

Deze modelboerderij werd in 1911 gebouwd door de heer H. Majoor. In 1913 was de boerderij ook al getroffen door brand.

De familie Majoor was verzekerd tegen brandschade, zowel voor het huis als de inboedel.

Bron: Laarder Courant de Bel, 8-1-1932

Auteur:Bep (G.L.) De Boer
Trefwoorden:ramp
Periode:5/1/1932
Locatie:Sint Janstraat 84 Laren
Thema:Thema: Wat een ramp!

Locatie op kaart