Archief Gooi en Vechtstreek

De Rijt in Laren - Bep (G.L.) De Boer - 1860

De Rijt in Laren - Bep (G.L.) De Boer - 1860

De Rijt loopt vanaf de Brink naar de Torenlaan. De Rijt was een waterlozing die midden door de Brink sneed, terwijl de beide oevers door een paar bruggetjes werden verbonden, het overtollige water van de Coesweerd werd afgevoerd via de Biezemsloot, langs de Eemnesserweg, naar de Gooiergracht en zo verder naar de Zuiderzee.

Maar voordat deze straat de naam De Rijt kreeg, heette deze weg “De lijnbaan”. Hier woonde de heer J.v.d.Veer die waslijnen maakte. Dat waren in elkaar gedraaide touwen. Om die te draaien maakte hij gebruik van de weg die daardoor de naam “Lijnbaan” kreeg.

Maar toen in 1882 de Gooische stoomtram ging rijden, werden er spoorstaven in de weg gelegd.

De sloot werd gedempt, het bruggetje afgebroken en de lijnbaan moest verdwijnen en ook de naam “De lijnbaan” verdween. En op de Brink kwam in 1902 het eerste tramstation van de Gooische stoomtram.

Als herinnering aan de afvoersloot werd besloten om de “De Lijnbaan voortaan de Rijt te noemen. In de loop der jaren kwamen hier verschillende winkeltjes. Zoals o.a. kruidenier Vonk op nr. 12. Dirk de Boer de groenteboer op nr. 10. Nu is dat nog steeds een groentezaak, maar nu van de fa. Van Mossel. En op nr. 8 zit al heel lang Bor, de poelier. In het verre verleden, in 1927, was hier de Eerste Coöperatieve Melkinrichting. En waar nu Tim’s menswear is, welliswaar een zaak aan de Brink maar op de hoek van de Rijt, was ooit fa. Zeegers. Ver daarvoor was het de Gooische Bazar van Brom, de oud zouaaf. In de periode 1860-1870 ging hij naar Rome om te strijden voor paus Pius IX. Maar we herinneren ons ook nog wel de bloemenwinkel van Kees en Elly Brinkman. In 1990 bestond deze leuke winkel 25 jaar. En moest er iets technisch aan de auto gebeuren dan was daar Rob Majoor op de Rijt nr.2. Nu is hier een visrestaurant gevestigd.

Het is dan wel een klein straatje, het heeft een lange geschiedenis.

Bronnen: Laarder Couranr De Bel; 'Laren door de straten heen', Gerard Koekkoek.

                 

Auteur:Bep (G.L.) De Boer
Trefwoorden:Huizen en straten
Periode:1860-2022
Locatie:De Rijt Laren
Thema:Thema: Huizen en straten

Locatie op kaart